dimecres, 29 d’octubre del 2008

"CABELL D'ANGEL":


Fa uns dies em van donar una carabassa moscada (Cucurbita moschata), carabassa de cabell d'àngel, o carabassa "confitera".

La podem classificar com un carabassa d'hivern, ja que la seva collita és després de l'estiu i té la pell més dura i arrugada, cosa que fa que siga fàcil d'emmagatzemar durant l'hivern.

Amb la carabassa em van donar la explicació de com fer el Cabell d'àngel, que a continuació vos mostre.
  1. Es pela la carabassa i li se lleven les llavors.
  2. Es fa a troços i es bull en un perol amb poca aigua uns 20 o 25 min.
  3. S'escorre i es pesa.
  4. Es prepara el mateix pes de sucre (o un poc menys).
  5. Es barreja la carabassa, el sucre, el groc de la llima ratllat i un poc de canyella.
  6. Es posa a foc suau i es va remenant. (Es pot afegir un poc d'aigua que s'ha utilitzat per bullir la carabassa).
  7. Es courà entre 45 i 60 min.
  8. Finalment es pot posar en pots de vidre i tapar-los. Com que està calenta ella mateix farà el buit.
Espere fer-ho prompte.

Salut i fins la pròxima.
La Alegría de la Huerta.

dimarts, 28 d’octubre del 2008

APRENDRE JUGANT:

Continuem parlant de bolets, si voleu aprendre de forma divertida sobre els bolets a la web www.tocatsdelbolet.com trobareu un joc que vos ensenyarà:


  • On localitzar els diferents tipus de bolets.
  • Quines condicions de pluja necessiten per sortir.
  • Característiques principals.
  • Cóm cuinar-lo...



Molts d'ells no es troben per les nostres comarques, però no va de més un poc de "culturilla general".

Salut.
La Alegría de la Huerta.

dimarts, 21 d’octubre del 2008

JORNADES MICOLÒGIQUES:


Sembla que ja van donant-se les condicions de temperatura, humitat... per a la sortida de diferents tipus de bolets.

Des de "El Menjador" hem pensat en organitzar les primeres JORNADES MICOLÒGIQUES "EL MENJADOR" amb l'objectiu de passar un dia agradable per la serra, conèixer gent...

El programa es el següent:


JORNADES MICOLÒGIQUES "EL MENJADOR":

( 15 de NOVEMBRE de 2008)

8:30 BENVINGUDA: timonet, dolçets...
9:00 EIXIDA: formant grups per anar a diferents llocs.
14:00 DINAR: de "sobaquillo" en un lloc comú per a tots els participants.
19:00 TROBADA: en El Menjador per reconèixer els bolets, classificar-los, netejar-los...
21:30 SOPAR: receptes variades amb els bolets que trobem.


SUBSCRIPCIÓ: Per e-mail: elmenjador.associacio@gmail.com Abans del 8 de Novembre de 08. (Les places son limitades)

PREU: 10 €

La benvinguda, el sopar... es farà al local de l'associació "El Menjador" al carrer Sant Nicolauet 147.

Esperem poder repetir les jornades els propers anys i augmentar i millorar les activitats.

Salut.
El Menjador.

dimecres, 15 d’octubre del 2008

GRANJA ONLINE:

Si alguna vegada heu pensat en criar gallines, coloms, caragols, cabres... i no sabeu per on començar, podeu visitar el fòrum www.granjaonline.es.

Encara que el millor per aprendre la majoria de coses relacionades amb els animals és parlar directament amb gent experimentada, que et mostren com fan les coses, que t'orienten i et corregisquen... No va mal tindre contactes "online" amb gent de comarques properes i de tot l'estat, que moltes vegades passen a ser contactes "directes".

Salut.
La Alegría de la Huerta.




dilluns, 13 d’octubre del 2008

"CODONYS COLLITS DE LA CODONYERA":

Li ha arrivat l'hora al codony que ja és present als nostres mercats. Eixe fruit parent de la poma i de la pera però amb una carn no tan fina com la dels seus parents.

El tractament habitual que li se dona es per fer codonyat. La consistència que agafa es conseqüència de l'elevada quantitat de pectina que conté.

La pectina és un hidrat de carboni soluble en aigua que té la capacitat de crear una xarxa per retindre l'aigua (majorment amb presència de sucre i àcid cítric), cosa que fa que el codonyat agafe eixa textura tan característica.

El que volia dir-vos es que a banda del codonyat podeu fer els codonys al forn o bullir-los. Si decidiu bullir-los podeu fer-ho de la següent manera:
  1. Peleu els codonys i talleu la part de les llavors (reserveu les pells y les llavors).
  2. Talleu-los en quatre parts.
  3. Feu una barreja d'aigua, vi blanc sec i suc de llima. (Quantitats al gust)
  4. Afegiu sucre de canya, i corfa de llima.
  5. Poseu els codonys en la barreja anterior i bulliu-los fins que estiguen tendres.
  6. Retireu els codonys, deixeu-los gelar i talleu-los més xicotets.
  7. Afegiu les pells i les llavors al líquid i continueu bullint esta barreja fins obtindre una quantitat adequada per acompanyar els codonys.
  8. Passeu el líquid amb les pells per un colador i afegiu-li un poquet de mel si vos ve de gust.
Ja podeu menjar els codonys amb el suquet de llima i mel, on podeu afegir uns trossets d'anous o unes panses.

Bon Profit.
La Alegría de la Huerta.

dimarts, 7 d’octubre del 2008

LA FIGUERA:

Arbre: La figuera (ficus carica). De l’arbre no s’aprofita la fusta (roïna per a cremar fins i tot) ni l’ombra: la figuera té foc, diuen, ja que el polsim que deixa la fusta i el contacte de la saba amb la pell provoca picors i irritacions.

El fruit: la figa.

El temps òptim per a les figues ha estat a finals d’agost i principis de setembre, però sempre va bé comentar alguna cosa de vocabulari referent a les figues.

Taboll- Quan la fruita està començant a madurar, però encara està verda, aleshores es diu que la figa encara està taboll. (El diccionari dóna un possible origen de l’àrab vulgar valencià: batollar, fer caure la fruita madura).

Hi ha diferents tipus de figues, però jo només controle les de la gota la mel, les de coll de dama i les bacores, a vore si hi ha qui en diu més!!!

Segons diuen els entesos, la figa, perquè estiga bona, ha d’estar clavillada, rebecada i picada per pardal.

El dimoni de penca

dissabte, 4 d’octubre del 2008

L'OLIVAR:

Els meus contactes amb les oliveres son pocs: ajudar a "fer olives" a amics, sempre a nivell familiar, participar en l'obtenció de l'oli en una almàssera tradicional (de tracció animal), i observar la poda d'algunes oliveres.

Açò ho vinc a dir per que la meva visió respecte a oliveres, olives, oli, bancals... ha canviat des de que va caure a les meves mans el llibre el olivar ecológico de Manuel Pajarón Sotomayor.

Encara que a molts els agradaria que només foren tres els protagonistes (olivera, oliva i persones) per a obtindre l'oli. Manuel Pajarón li dona un sentit més ampli a la paraula "olivar" i ens fa vorer la importància de tot el que envolta a les oliveres amb un llenguatge clar per a tots el públics.

Ens parla de:
  • Insectes, rèptils, aus i altres animals que considera imprescindibles.
  • Conreus associats de lleguminoses, gramínies...
  • La terra, l'aigua i el sol.
  • Recuperació de nutrients: pinyolada, cendres...
  • Salut i malalties.
  • ....
M'agrada que els llibres passen per les mans de molta gent, per tant si algú té interés en llegir-lo me'l pot demanar enviant un correu a elmenjador.associacio@gmail.com

Salut.
La Alegría de la Huerta.