dissabte, 30 de maig del 2009

TRANSGÈNICS & MONSANTO:

  • Perquè TV3 que ha coproduït el documental "El Mundo según Monsanto" encara no l'ha emés?
  • Perquè a l'Estat Espanyol estan sembrades 80.000 de les 100.000 ha. que hi ha a la UE. de dacsa transgènica MON-810.?
  • Perquè es produïx constantment el fenomen de "puertas giratorias" que consistix en el transvassament d'executius del sector públic al privat i a l'inversa?
Evidentment des del Menjador no tenim les respostes, però si que podeu trobar informació aclaridora a l'article d'Hector Rojo al periòdic Diagonal (http://diagonalperiodico.net/).

També la periodista Marie-Monique Robin ens dona gran quantitat d'informació sobre la multinacional MONSANTO al següent vídeo "El Mundo según Monsanto". La història es contada com si es tractés d'un "Thriller" sobre salut pública.


diumenge, 24 de maig del 2009

PORCS, GRANGES, GRIP...

Si els primers porcs senglars que es van arrimar a les persones per menjar les seves restes de les collites, (pareix ser que hi ha possibilitats de que açò es donara) hagueren sabut com anava a evolucionar la història de la ramaderia, possiblement hagueren preferit passar un poc de fam i no apropar-se a cap persona que li facilitara un poc de menjar.

La situació actual dels descendents dels porcs dels que parlem diferix prou de la relació amb les persones que tenien els seus avantpassats fa uns 10.000 anys.

Hui en dia els porcs de les granges industrials podrien queixar-se per:
  • Separar-los de les seues mares (segons interesse)
  • Estar privats de moviment (ni poder girar sobre ell mateix).
  • Fer-los engreixar fins al punt que els seus ossos no soporten el pes.
  • Fer-los viure en condicions d'amuntegament amb falta d'higiene que dona lloc a malalties i problemes respiratoris.
  • Privar-los dels seus instints bàsics (contacte amb els fills...)
  • ...
Podeu trobar més informació molt ben estructurada i detallada a www.granjasdeesclavos.com

I a més ara sembla ser que l'origen de la famosa Grip Porcina es dona en una d'estes granges "Granjas Carroll" (encara que d'estes coses mai se sap). Però este no és l'únic mal generat per les granges, també podem parlar de:
  • Expropiació de terres per conrear soja i poder alimentar tant de porc.
  • Contaminació d'aqüífers amb els excrements.
  • Pérduda de "cultura ramadera" que ens fa més dependents de les grans industries.
  • ...
Ací teniu un vídeo que ens mostra la lluita del pobles del "Valle de Perote" contra "Granjas Carroll", i per desgràcia, "gràcies" a la grip ara li se farà més cas.






Salut
La Alegría de la Huerta

dilluns, 18 de maig del 2009

PLANTES SILVESTRES:


Últimament ens hem acostumat a passetjar per la serra amb alguna guia de plantes que ens permeta reconèixer aquelles que hi ha per on anem passant. No intentem reconèixerles totes, tampoc utilitzem cap sistema de reconeixement ni classificació. Tant sols ens limitem a intentar trobar la fotografia d'aquelles que més ens crida l'atenció bé siga per la seva flor, la seva abundància... i llegir per a que s'utilitzen, quan florixen...

És molt agraïda la primavera per fer esta activitat.

A continuació vos indique alguns llibres que utilitzem segons ens ve de gust:
  • Plantas Medicinales de la Sierra de Mariola (A. Belda Antolí, J Bellod Calabuig)
  • Plantas Medicinales y Comestibles (A. Conca i Ferrús, J.E. Oltra i Benavent)
  • Costumari Botànic (Joan Pellicer)
També volia donar-vos a conèixer (si no el coneixeu ja) un herbari virtual del Mediterrani Oriental on trobareu plantes de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià.



A la fotografia podeu veure la flor del Lli (Linum Narbonense L.).

Salut

dijous, 7 de maig del 2009

REVISTA OPCIONS:

es una revista que em van donar a conèixer fa poc de temps. Editada pel CRIC (Centre de Recerca i Informació en Consum) la revista té com a objectiu principal oferir una eina útil per al consum conscient (consum responsable).

Com ells mateix diuen, intenten fer servir un llenguatge planer que es puga entendre sense coneixements previs del tema tractat.

A la revista podeu trobar tres tipus d'articles:
  • Pràctics: informacions que podem fer servir en el consum quotidià.
  • Formatius: per entendre millor com funciona el mòn en que vivim i la raò de ser del consum conscient.
  • De reflexió i debat: opinions, realitats poc conegudes que ens ajuden a enriquir la reflexió sobre el nostre aquí i ara.

Pel que fa a la alimentació podeu trobar gran quantitat d'articles sobre diferents temes: el pa, la carn, els productes de temporada..

La forma més fàcil d'obtindre la revista és per suscripció, ja que els punts de venda són minims.

També podeu vore el contingut online en format .pdf de números antics en la web.

diumenge, 3 de maig del 2009

EL BLAT:

El passat dissabte vam estar escardant el blat. Amb la il·lusió de "tancar el cicle" esperem fer totes les etapes: sembrar, escardar, segar, trillar, moldre, pastar, fornejar i menjar el pà fruit de la feina conjunta d'una quincena persones.

A continuació teniu una bella descripció que Enric Valor fa de les feines de la sembra del blat en les seues "Contalles de la boira":

"La terra del bancal era fina i fosca, de gran proporció d'hummus fertilíssim; prèviament havia estat aplanada per la taula, i el bancal apereixia ras com un caminal arenat de parc. Davant, anava Vicentet obrint el solc; la rella s'afonava sense esforç i quasi sense fressa. Darrere, amb singular perícia, Roseta hi deixava caure un raig uniforme de grans de blat, de la seua mà quasi closa; per fi unes passes darrere tots, llaurava Pere exactament per damunt les carenes que formaven els solcs oberts pel fill, i així hi colgava la llavor. Era un tasca humil, senzilla en aparença, però no em cansava de mirar-la. Allò era la veritat del treball sobre la veritat de la mare terra; una tècnica que es repetia amb èxit des dels romans en aquells mateixos paratges".

Salut.
La Alegrí de la Huerta