dimecres, 29 de juliol del 2009

ANIVERSARI: elmenjador.blogspot.com

elmenjador.blogspot.com ja porta un any de funcionament.

El menjador voldria agrair a totes i a tots els que amb les vostres visites feu que hi hagen ganes de continuar endavant.

Un breu resum en dades:
  • 3.252 visites.
  • 8'9 visites al dia.
  • 76 textos publicats.
  • 25 temes (horta, transgènics, vocabulari...)
Esperem haver ajudat a fer un poc més de teixit social i a difondre un poc de cultura agrària, rural... o com vulgueu anomenar.

Gràcies

dilluns, 27 de juliol del 2009

JA NO ESTIC TANT PEIX:


Hola a totes i a tots:

Fa uns mesos escrivia a l'entrada "ESTIC PEIX" sobre els meus dubtes respecte al consum de peix.
Ara que a l'estiu sembla que augmenta el seu consum, he buscat informació i he trobat el següent:
Encara que vos recomane que li doneu una ullada, vos faig un breu resum (molt resumit) per a que el nostre consum tinga el mínim impacte per a mars i oceans.
  • Reduïx el seu consum.
  • Sempre fresc, mai congelat.
  • Millor comprar-lo sencer que sols algunes parts (lloms,...) o altres formats (barretes...)
  • Millor de pesca artesanal (llotges properes) que de industrial.
  • Millor salvatge que d'aqüicultura.
  • Principalment evita comprar: tonyina, bacallar, rap i peix espasa.
Salut
La Alegría de la Huerta

dimarts, 21 de juliol del 2009

VARIETATS DE BLAT:

Hola a totes i a tots:

Com ara estem en"moment de blat" ací vos mostre un vídeo (amb publicitat inclosa) de membres de l'associació TRITICATUM que estan fent una important tasca de recuperació i conservació de llavors de blat.




Salut.
La Alegría de la Huerta.

dimarts, 14 de juliol del 2009

TOCA SEGAR (MOMENT DE FESTA):


Hola a totes i a tots:

Després de sembrar, escardar i vore espigar el blat a arribat el moment de la sega. Si voleu participar d'este "acte" no dubteu en contactar amb el menjador. El proper dissabte ben de matinada, abans de que el sol comence a calfar esperem tindre ja bona part del blat segat. En setmanes posteriors continuaran les tasques de preparar l'era i batre.

A continuació vos copie una part del text de Lluís Freixar de "Quan el blat era or":

Hi havia un temps en què el blat era or i el mes de juny, la celebració dels fruits o la constatació del fracàs d'un any d'esforç. Per això la campanya de segar i batre era una festa: una festa dura, de braços ferms i d'esquenes i pells torturades de sol a sol, però una festa. La litúrgia de l'anyada reunia la suor de les colles i la frescor dels càntirs, l'afany de la feina i la mainada voleiant pels camps, la solidaritat de les masies, la taula parada després de l'esforç i el cistell al camp per recompondre l'ànim a mitja feina. Els homes dallaven, les dones i els nens lligaven, les àvies cuinaven, els avis s'ho miraven i també hi deien la seva mentre cargolaven un cigarret. Per cada tres o quatre segadors, una lligadora. A cada mosso contractat, un tant per quartera i la vida. El tracte, és clar, de paraula.

Salut
La Alegría de la Huerta


dimarts, 7 de juliol del 2009

NAPS:

ja fa temps que anava darrere dels naps, i l'any passat se'm va il·luminar el procés.
Enguany he fet una prova de sembra directa i l'altra amb planter fet a casa. les dues coses alhora, i el que m'ha funcionat (a Agres) és:

pel gener (2a quinzena) faig planter en safates d'alvèols xicotets (exactament són els de cucala), on hi fique una llavor de naps dels de "bola de neu" (un truco: agafeu el pot-dossificador de sacarina en pastilletes, les llavors són molt semblants a les sacarines, i dossificareu millor la llavor, pq és molt xicoteta!), com a molt dues. per cada alvèol
resguardeu el planter de les gelades (un mini-hivernacle pot valdre) i feu el trasplant per primavera (enguany l'he fet tardà el trasplant, principis d'l'abril, però abans em sembla que també aguantaria , sense necessitat d'aclarir, en fileres ben plantadets i n'hem collit de la segona quinzena de maig fins juliol sense problema, mentre que la sembra "a voleo" s'ha hagut d'aclarir i no han crescut tan hermosos ni de bon tros!

Ara ens toca sembrar els naps que collirem pel novembre, i vaig a intentar-ho de les dues formes, saembra en planter i "a voleo" a vore què ix!
au!

dimoni de penca

divendres, 3 de juliol del 2009

CREÏLLES?

ei! q m'ha assaltat el dubte sobre les creïlles!
la setmana de sant joan ja n'havia tretes una tauleta ( de blanques), hermoses i sense cap mena de problema, però consultant a la gent dels voltants em van dir: tan prompte? em vaig relaxar i vaig anar desmontant a poc a poc ( com les gallines). Resulta que hui (dijous) he tretes les últimes (de les roges) ja amb la "tomaqueta" ben madura i en terra, i ben barrinades, algunes blanetes i traient ja ulls fins i tot!
m'havien dit que quan la mata estiguera fotudeta que anara traient tubercles, però no sé exactament el moment oportú de treure-les de terra!
si algú coneix la fórmula que la diga! de moment no deixar-les tant de temps a terra m'apanya més,

encara que Agres siga tot més tardà, la conclusió d'enguany és la sembra per sant josep i la collita per sant joan (pareix mentida que siga dimoni, eh?) au!

dimoni de penca

dijous, 2 de juliol del 2009

TRACCIÓ ANIMAL:

Bous, vaques, cavalls, ases, mules... ens han ajudat amb gran quantitat de tasques en el quefer diari des de fa segles: anivellar, llaurar, fer solcs, sembrar, "aporcar", transportar, trillar...

A les nostres terres estos han segut els animals més utilitzats, però la capacitat de complicitat de l'home amb l'animal ha fet que en altres llocs s'hagen utilitzat animals adaptats a les condicions específiques del lloc com: gossos, rens, camells, "yaks", elefants...

Sembla que es la opció tècnica més eficient en termes de conversió de l'energia empleada front al treball realitzat. Encara així, altres factors fan que no siga una opció utilitzada actualment.

El que hem perdut a l'ultim segle ha segut molt i supose que amb un poc d'esforç es podria augmentar la població d'animals utilitzats com a tracció. Però el que pense que no seria tan fàcil es recuperar eixe "saber fer" per part de l'home:
        • tècniques per llaurar
        • utilització d'eines
        • tracte als animals
        • vocabulari específic...

Salut
La Alegría de la Huerta