dimarts, 29 de setembre del 2009

PENSANT EN ELS BOLETS


A la fi de l'anterior temporada de bolets, les serres van quedar amb milions d'espores repartides. De cada espora es va eixir una hifa generant un micel·li primari, quan es van trobar dos d'ells van generar un micel·li secundari i a partir d'ahí amb l'ajuda de les pluges de primavera va eixir un primordi (òrgan en el seu primer estadi de formació).

Si els primordis han passat l'estiu (que ha segut prou sec). Els micel·lis tindran reserves d'aigua de la primavera i estaran aprofitant estes pluges per carregar un poc més les reserves.

En el moment en que la temperatura baixe dels 9 graus les cel·lules es dilataran ràpidament, els primordis s'inflaran i ixiran el bolets. Açò pot passar en una nit (si el micel·li tenia prou reserves d'aigua o en diversos dies).

Cada bolet té unes necessitats hídriques i de temperatura. El cas anomenata fa referència als esclata-sangs.

Podeu trobar més esplicacions d'este tipus al llibre d'Enric Gracia


Salut
La Alegría de la Huerta

divendres, 25 de setembre del 2009

AUTOVIES

El dilluns Joan (al que no conec i li envie salutacions i agraiments per la seva col·laboració) enviava un mail al blog amb la següent noticia apareguda el diumenge dia 20 al diari Información:



A banda del que ja està fent-se a l'autovia que passa pel Comtat, el que em fa "por " és el que pot arrivar:
Sembla que les terres de conreu: secà, olivera, ametller... son considerades "l'ultim pet de l'orgue" i qualsevol actuació està justificada per donar-los un valor nul i construir al seu lloc: parcs, aparcaments, urbanitzacions...

Imagineu el que seria llocs com "L'horta Major" a Alcoi fa un grapat d'anys. Un terreny amb eixe nom deuria ser un espai únic d'abastiment de verdures per a la ciutat. No sé si son imaginacions meues o es que vertaderament era així.
Si algú té imatges o textos que ens ho puguen dir estaria bé que ho enviara per publicar-ho.

Una entrada un poc "negativa".
Endavant i Salut
La Alegría de la Huerta.




dimarts, 22 de setembre del 2009

fem fem de la palla fem

Aprofitant la temporada en què estem parlarem del fem.
La millor època per femar el terreny és la tardor, els mesos vinents, vaja, i així prepararem la terra per passar l'hivern fins que a la primavera puguem tindre el terreny en condicions.
Vaig llegir un llibre d'Enric Valor que es diu "Temps de batuda", recomanable 100% als qui us agrada aquest blog i els temes que hi tracta; el llibre en concret parla de la vida d'uns senyorets a un mas durant els mesos abans de la guerra civil i els que segueixen a l'alçament feixista. Enric Valor ja demostra a les seues rondalles que el paisatge el té més que interioritzat, però en aquesta novel·la (a banda els paisatges) s'hi tracten temes relacionats amb les feines agrícoles de la zona (Cassana és Castalla en la ficció d'Enric Valor) i de l'època que l'autor ha viscut de primera mà.
Feta aquesta introducció dic tot açò perquè en referència al fem Enric Valor em va fer conéixer una paraula per a mi desconeguda, fins que no he treballat el fem (me l'he passat per les mans, vaja).

El fem no sempre es troba en les mateixes condicions, quan plou es troba banyat i pesa com un deute, difícil de treballar, s'ha de preparar a base d'afegir-li cel·lulosa (normalment el que es fa servir és palla o fullaraca). També el podem trobar sec i fet una capa (difícil de treure de l'estable).
Però la paraula en qüestió és quan el fem està fet un polsim molt finet, és aleshores quan se li diu xerri, no fem; aquest xerri és més fàcil de mourei entrarà a la terra amb una simple remoguda amb l'aixada o amb el tractor.

Fou acabant de llegir el llibre d'Enric Valor que estàvem arreplegant una muntonada de fem que un dels que hi érem va dir "això és xerri, això és lo millor per a les oliveres, ho agarren de seguida".

Treballeu el fem en minva perquè no "s'avive" sinó les puces s'hi troben molt a gust!

Dimoni de Penca

dimarts, 15 de setembre del 2009

METEOROLOGIA:


Hola a totes i a tots:

Quan un més s'apropa a les tasques i activitats vinculades amb la terra se n'adona de la importància de mirar al cel. Per decidir quan sembrar, per intuir com estaran evolucionant els bolets...


A banda de mirar cap amunt i tindre una visió local a temps real del que passa pel cel, els observadors també consulten algunes webs per tindre visio globlal i atemporal. Esta és una mostra:

Salut
La Alegría de la Huerta

dijous, 10 de setembre del 2009

L'APROFITAMENT DE LA TERRA


Fa un temps em van pasar un article nomenat "Los aprovechamientos de la tierra en Alcoy a fines del siglo XIX". Si el llegiu voreu la distribució del sol per a l'aprofitament de la terra i el seu ús.

A continuació teniu un paràgraf tret de l'article amb indiciacions sobre l'estacionalitat de diferents conreus i les tasques associades:
  • "Por Todos los Santos se le daba a las tierras dos labores previas para la siembra del trigo; por enero y parte de febrero se hacía una escarda y otra en el mes de mayo, se segaba a últimos de junio y
  • a continuación tras una nueva labor y abonado se sembraba el maiz y las habichuelas a los que les prodigaban los riegos suficientes.
  • Las habas y lentejas se sembraban por septiembre, se escardaban por febrero y se cogían en junio;
  • los garbanzos y almortas se sembraban por marzo, se escardaban por abril y se cogían por julio."
Salut
La Alegría de la Huerta

divendres, 4 de setembre del 2009

INNOVACIÓN, CAMBIO CLIMÁTICO Y AGRICULTORES

Este es el títol d'una xerrada realitzada per Humberto Ríos Labrada (técnic del Instituto de Ciencias Agrarias de Cuba) en l'associació Caralluma de Caravaca de la Cruz.

Els membres de l'associació van publicar la xerrada en 7 videos que teniu a continuació.

Com dien un comentari anònim sobre els videos:
"Aquí no hay propaganda. Aquí no hay dictados del partido, no hay fanfarria, no hay ganas de vender nada a nadie. No hay ninguna intención de vender cursos sobre nada. Hay mucho sentido común, hay modestia y hay un conocimiento emanado de abajo hacia arriba, del que todos deberíamos aprender"

Sé l'esforç i temps que implica la visualització dels videos però vos o recomane.

1ª Part

2ª Part

3ª Part

4ª Part

5ª Part

6ª Part

7ª Part






Salut
La Alegría de la Huerta