dijous, 27 d’agost del 2009

MULS, ASES, SOMERES....(UFFF)



Com mai he tingut clar les diferències entre les famílies del "equus" (cavalls, rucs...) he intentat fer un recull d'informació que espere siga de profit per a vosaltres també.


  • Cavall (Equus Caballus): mamífer de l'ordre des perissodàctils, de dimensions grosses i de constitució forta i àgil alhora, utilitzat com animal de tir, de sella, etc.
  • Egua: Cavall femella.

  • Ruc (Equus asinus): mamífer perissodàctil de la família dels èquids, d'aspecte semblant al cavall, però més petit, d'orelles grosses i de cap també relativament gros.
  • Somera: Ruc femella.

  • Matxo: híbrid mascle de cavall i somera o de Ruc i egua.
  • Mula: híbrid femella de cavall i somera o de Ruc i egua.
Els possibles creuaments poden ser els següents:













Les paraules en negreta són les utilitzades per les comarques de l'interior d'Alacant (crec). Totes són acceptades per l'Enciclopèdia Catalana.
L'el·laboració del quadre de creuaments és un resum d'este (molt recomanable) Animals.rtf



Salut
La Alegría de la Huerta

7 comentaris:

Comtessa d´Angeville ha dit...

Mai havia sentit somera. Caldria destacar dins dels cavalls a les haques, que són l'espècie que s'utilitza(va) més sovint com a animals de tir.

La Alegría de la Huerta ha dit...

Veritablement he deixat de banda a les haques, jo no tenia ben clar que eren, segons diu l'enciclopèdia son cavalls petits i vigorosos l'alçada dels quals no sobrepasa 1'4 metres.

Quan que s'agraixen els comentaris, són molt enriquidors.

Salut

Vent d Cabylia ha dit...

Que jo sàpia efectivament una "haca" és tipus de "cavall" més xicotet que els cavalls "normals" (tot i que pel que sembla en alguns llocs "haca" és sinònim de "mula"). Les mules són més dòcils i més econòmiques (a l'hora de menjar), però les haques tenen més força i potència i es poden reproduir (contràriament a les mules i els matxos que, en ser híbrids, no poden tindre descendència).

D'altra banda, potser m'enganye, però la forma que jo més he sentit per exemple per la Marina és "burro" o "ase" i no "ruc".

Salutacions!

Anònim ha dit...

En el cuadro de cruces pone que el emparejamiento de un matxo y una mula da como resultado un mulat.
Sin embargo, Vent d Cabylia apunta en su intervención que mulas y matxos son híbridos y no pueden tener descendencia (así lo tengo yo entendido).
¿Pueden o no pueden?

La Alegría de la Huerta ha dit...

Hola anònim:

Pel que he pogut averiguar hi ha una xicoteta possibilitat de que una mula siga fèrtil. (Qüestió de cromosomes i gamets)

El que no tinc tant clar és si un matxo pot ser fèrtil.

Entre la informació que he pogut trobar (a la espera de nova informació), podria dir-se que una mula pot tindre descendència amb un ruc o un cavall.

El quadre estaria mal.

Açí deixe un enllaç que fa una breu explicació.

http://e-nimals.com/curiosidades/las-mulas/

Salut

Anònim ha dit...

Gracias por tu respuesta.
Muy interesante el enlace.

Saludos.

german ha dit...

A mi de xicotet em deien que tenia "arrancà de cavall i parà de somera". Supose que vinculat a les qualitats de cadascun dels animals!! Molt interessant!!