divendres, 19 de juny del 2009

NYESPRA, NYESPLA, NESPRA...

Coneixia l'expressió "...t'arree una nyespra..." però ben bé no sabia a que es referia fins que fa poc vaig descobrir que la nyespra es el fruit del nesprer o també anomenat nisprer, nespler, nyesprer o nyespler (Mespilus Germanica).

Este arbre no té res a veure amb el nisprer (Eryobotria Japonica) del que ara estem gaudint del seus fruits i que per distinguir-lo se li a afegit l'adjectiu de japonés, nomenant-se Nisprer Japonés.

Pel que he llegit les nyespres maduren a la tardor i sembla que els costa prou de madurar. El temps que queda fins que estiguen madures el dedicaré a preguntar qui sap on hi ha algun Nyesprer o qui en té algun plantat per poder provar el que per a mi serà un nou fruit.










Fruit del Nisprer Japonés
(Eryobotria Japonica)



Fruit del Nisprer Europeu o Nyesprer
(Mespilus Germanica)


Salut
La Alegría de la Huerta.


5 comentaris:

german ha dit...

una volta vaig tindre la desgràcia d'entrar en un camp d'experimentació amb diferents varietats de nyespres. Mentre l'orgullós propietari de les bancalades ens explicava que un dels objectius era a conseguir una varietat gran, sana, amb molta carn... i que no estiguera dolça!! [perquè els estrangers associen el dolç de la fruïta a sobrepés]. Em van entrar ganes galtejar-lo!! El més curiós de tot és que per allà hi havia un basquet ple de "cagons" -menudets, d'un taronja molt fort i plens de pigues.; és a dir, de les que jo recordava. Un operari dels anava per allà es va adonar que m'havia quedat mirant-los i em va dir: "eixos són els que jo em menge"... i què raó tenia!

Unknown ha dit...

jo tinc un arbre de nyespres

Andreu ha dit...

Per fi algú que m'explica la diferència entre les dues varietats!! Moltes gràcies

La Alegría de la Huerta ha dit...

La veritat es que no puc dir-te res perqué les nyespres no les he tastades.

Salut

Vileret ha dit...

Mon pare, va plantar un arbre, i tots els nadals recull un basquet de nyespres. Verdes estan dures,amargues, i no es poden menjar. No hi ha molta gent que li agrade aquest fruït, encara que hi ha gent que men demana, per recordar el sabor.
Per el que es veu, abans era mes comú menjarles.

Una vegada estan maurs, perden tota l'aspror i amargura.
Es com una pometa maura i petita.

Perdó per les faltes ortogràfiques.