dimecres, 10 de setembre del 2008

CONSERVA DE TOMACA:



La setmana pasada vaig ajudar a uns amics a fer "la conserva". Encara que poden fer-se en conserva moltes altres verdures (alberginies, floricol, faves, carxofes...) del que més es fa es de tomaca.

La seva acidesa (alta, ph=4'5) fa que siga un producte óptim per conservar, ja que les bacteries no es reproduixen tant fàcilment.

El que més m'agrada es vore com en cada casa tenen unes costums i unes maneres de fer que diferixen unes de les altres.

PER PELAR-LES:
  • Uns pelen les tomaques amb el ganivet (fent una passada superficial primer).
  • Alguns fant un tall en forma de creu en la punta de la tomaca abans d'escaldar-la.
  • Alguns escalden la tomaca i la pelen directament.
  • Altres la escalden però la refreden en aigua gelada abans de pelar-la
  • ...
PER OMPLIR ELS POTS:
  • Tots llaven els pots amb un fregall, aigua i sabó. Alguns també els esterilitzen.
  • Alguns només utilitzen tomaques de la pereta.
  • Alguns les conserven senceres.
  • Altres les conserven senceres però fan un tall en creu a la part superior per exprimir-les i treure les llavors i l'excés d'aigua.
  • Alguns les fan a troços.
  • Altres les fan a troços peró abans també les tallen per la mitat les apreten i tiren les llavors i l'aigua.
  • ...
PER ESTERILITZAR ELS POTS:
  • Alguns els posen en aigua bollint durant 20 min.
  • Altres 45 min.
  • Altres 40 min. per als pots de 1/2 kg i 55 min. per als pots d'1 kg.
  • ...
PER REFREDAR ELS POTS:
  • Alguns els posen en aigua freda (de manera progresiva per que no es trenque el vidre).
  • Altres deixen els pots refredant-se al aire.
  • Altres els deixen dins de l'aigua calenta on els han esterilitzat.
  • ...
Com veieu en cada casa tenen uns costums, pregunteu (el perqué de les coses), informeu-vos, proveu i després decidiu el que més vos agrada.



La foto de dalt es feta per mi, peró esta
está feta per un fotógraf anomenat
Jose A Gallego.







La Alegría de la Huerta


1 comentari:

dimoni de xiquet ha dit...

Em porta molts bons records el tema de la conserva de tomaca.La meva avia ho feia tots els anys.Malaurdamente aquest bon costum no fou continuat per la resta de la familia.
M'agrada aquest bloc.Es difcil trobar en internet continguts interesants.
Saludar al colega dimoni de la penca i a aquest bon senyor que es sento del que espere que continue amb el gran programa de radioaktiva.
Bona sort
dimoni de xiquet