divendres, 12 de setembre del 2008

L'OLI QUE ENS VENEN:

Olivera, vinya i blat son els tres conreus bàsics per la població mediterrània dels que ens agradaria fer referència continuada al bloc. Molts teniu proximitat amb l'olivera, però la vinya i el blat sempre ens a quedat un poc més llunyà.

En este primer text sobre l'oli voldria donar a conèixer quins tipus d'oli podem trobar al mercat i en que es caracteritzen. Amb esta informació sempre podrem decidir quin oli volem comprar i saber qué estem comprant.

Per poder fer una classificació hem de tindre clar els dos tipus de processos que es poden aplicar a les olives o a l'oli:

PROCESSOS MECÀNICS: processos físics (premsat, centrifugació, decantació, ...) aplicats a l'oliva per obtindre l'oli. Els processos mecànics poden fer-se a temperatures elevades o a temperatures al voltant de 25ºC (extracció en fred). Fer-ho a temperatures elevades augmenta el procés d'oxidació. Açò dona lloc a un OLI VERGE.

PROCESSOS QUÍMICS: processos aplicats a l'oli per poder-lo comercialitzar (neutralització d'acids, decoloració, desodorització...). Els processos químics s'apliquen després de vore que l'oli obtés després dels processos mecànics no es pot comercialitzar. Açò pot ser per diferents motius: olives collides fora del punt de maduració, emmagatzamen inadecuat de la oliva... Açò dona lloc a un OLI REFINAT.

Tenint clars estos processos podem fer una classificació (segons processos) dels olis que es comercialitzen:



En conclusió, el millor es consumir oli verge d'oliva, i si es extra, d'extracció en fred, i de producció ecològica donçs millor.

La Alegría de la Huerta