diumenge, 3 de maig del 2009

EL BLAT:

El passat dissabte vam estar escardant el blat. Amb la il·lusió de "tancar el cicle" esperem fer totes les etapes: sembrar, escardar, segar, trillar, moldre, pastar, fornejar i menjar el pà fruit de la feina conjunta d'una quincena persones.

A continuació teniu una bella descripció que Enric Valor fa de les feines de la sembra del blat en les seues "Contalles de la boira":

"La terra del bancal era fina i fosca, de gran proporció d'hummus fertilíssim; prèviament havia estat aplanada per la taula, i el bancal apereixia ras com un caminal arenat de parc. Davant, anava Vicentet obrint el solc; la rella s'afonava sense esforç i quasi sense fressa. Darrere, amb singular perícia, Roseta hi deixava caure un raig uniforme de grans de blat, de la seua mà quasi closa; per fi unes passes darrere tots, llaurava Pere exactament per damunt les carenes que formaven els solcs oberts pel fill, i així hi colgava la llavor. Era un tasca humil, senzilla en aparença, però no em cansava de mirar-la. Allò era la veritat del treball sobre la veritat de la mare terra; una tècnica que es repetia amb èxit des dels romans en aquells mateixos paratges".

Salut.
La Alegrí de la Huerta