dissabte, 23 d’agost de 2008

FARINA DE GARROFA:

Arrivem a finals d’Agost i principis de Setembre, època en la que el fruit del garrofer està madur i llest per a consumir. El fruit ha segut utilitzat com a aliment de porcs i ovelles que el menjaven directament del terra. També s’arreplegava per donar-lo als ases i cavalls. I com no per alimentar a les persones.


El que volia amb este text és definir el procés d’obtenció de la farina de garrofa (cosa que mai he fet). Per la informació que he pogut trobar els passos a seguir serien els següents:

  • Recollir les garrofes en un dia sec i separar les que no estiguen en perfectes condicions.
  • Deixar-les al sol fins que es sequen completament i moldre-les el mateix dia (ja que agafaran humetat ràpidament).

Per moldre-les a nivell industrial s’utilitza un “molí de martell”, supose que serà com un gran morter. Jo voldria provar-ho amb utensilis que tinga més a l’abast: morter, thermomix o molí de pedra de xicotetes dimensions.

Pel que he llegit, sembla que es pot moldre tota la garrofa sencera o separar les llavors, que es moldran per separat de la corfa i s’utilitzarà com un espessant (farina de garrofí).


A la garrofa li s’atribuixen nombrosses propietats nutricionals, i com diu Julia, una camperola de Paraguay:


“En temporada de algarroba a los animales les crece el pelo nuevo bien brilloso, los cabritos no enferman, las cabras dan más leche, las gallinas no cortan la postura de huevos, los chicos están más gorditos y uno se siente más vigoroso”.


Si teniu algún coneixement sobre el procés per obtindre la farina de garrofa, vos agrairia que el compartíreu enviant algún “comentari”.


La Alegría de la huerta


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Aïus deixe una crema de garrofas adaptada de una antiga recepta de L´Orxa
CREMA DE GARROFA -tipus nocilla
1. 150 o 160 grams de farina de garrofa, segons es vulga més o menys espessa.
2. 120 grams de sucre de canya
3. Uns 15 grams de lecitina de soia, com emulsionant i conservant natural.
4. 2 cullerades d'oli de soia o de sèsam
5. 160 grams de llet de vaca o de soia líquida normal.
6. I afegir ametles en pols o avellanes al gust
PREPARACIÓ: Es posa la llet en un bol per a batre, el sucre de canya i la lecitina triturada perquè després no es quede amb grums
Es bat tot junt o per parts, i s'afig l'oli i la farina de garrofa i els fruits secs, deixar reposar i s'espesseix la crema, cal tenir-lo en compte per a no tirar molta quantitat de farina de garrofa.
Es bat uns minuts mes i es guarda en un recipient en la nevera
Juan Sala
juans@coma.es

Anònim ha dit...

Jo he collit garrofes per fer un pastís de garrofa però he de fer el pas intermig de la farina...
crec que no serà pas fàcil!
gràcies per les indicacions!
clara

Evarist ha dit...

Bon dia,

volia fer-vos atenció amb un aspecte. Els noms de les plantes a America llatina, malgrat ser en Español, es solen referir a altres especies ben diferents de les nostres contrades. Us sugereixo que aneu amb compte si els teniu en compte.

Us recomano que en tant que pugueu busqueu els noms científics per estar segurs que parleu del mateix.

Bon profit!

Evarist
info@naturalwalks.com

Anònim ha dit...

Hola!
Us volia comenta,que ha sortit al mercat,un coc de garrofa,100%vegetal sense ou,llet ni lactosa.Es molt bó la marca es diu NAT,i el contacte si el voleu prova es,(tel.666850305) fan també altres productes.
Bona nit.

monfa@telefonica.net